Información importante

Este blog es un poco de todo. Es como un cajón de sastre...

Salud, alimentación, nutrición, dietas, vegana, vegetariana, ayurveda, ortomolecular ...., recetas cocina, remedios, trucos, tóxicos, manualidades, bricolage, reciclaje, costura, punto, y mucho más ..........



La información médica en este sitio está proporcionada como recurso informativo solamente y no debe ser usada con fines de diagnóstico o tratamiento.

Esta información no debe utilizarse como material educativo para el paciente, no establece relación de paciente a médico, y no debe usarse como substituto para diagnóstico y tratamiento profesional.

La consulta de este blog nunca puede sustituir a una consulta médica.

miércoles, 23 de noviembre de 2016

Antioxidants, bons per a la salut del teu cor




antioxidants

Tots sabem que l'oxigen és imprescindible per a l'organisme i sense ell no podríem viure. La paradoxa és que també contribueix, mitjançant l'oxidació, a la formació de tòxics que afecten a les cèl·lules i teixits. Aquests tòxics són els anomenats radicals lliures i en aquest sentit el cos actua mitjançant el seu sistema de defenses antioxidants.
No obstant això, quan hi ha un desequilibri entre l'acció dels radicals lliures i les defenses antioxidants (nivells baixos d'antioxidants), es produeix el que s'anomena estrès oxidatiu, que ha estat associat a diverses patologies humanes, com l'aterosclerosi, la diabetis tipus 2, les malalties neurodegeneratives, l'envelliment prematur i fins i tot el càncer.

Què són els antioxidants i com ajuden a la salut cardiovascular?

Anomenem antioxidants als agents reductors que prevenen les reaccions oxidatives en l'organisme i que afecten a cèl·lules i teixits. Són molècules que ens permeten retardar o prevenir els efectes oxidatius dels radicals lliures, provocats per la pol·lució ambiental, la radiació ultraviolada o els agents químics presents en alguns aliments.
Els antioxidants són beneficiosos per a la salut cardiovascular perquè ens permeten lluitar contra els radicals lliures que envelleixen les cèl·lules cardíaques. També impedeixen l'oxidació de les lipoproteïnes de baixa densitat (LDL o el que anomenemcolesterol "dolent"), fent que tinguin menys probabilitats de adherir-se a les parets de les artèries, el que contribuiria a la seva obstrucció i a l'aparició d'aterosclerosi.

En quins aliments trobem els antioxidants?

Principalment hi ha 3 grups: les vitamines, els minerals i els fitoquímics (sobretot polifenols, carotenoides i flavonoides), que són substàncies químiques d'origen vegetal presents en alguns aliments com fruites, verdures i llegums i que aporten molts beneficis a l'organisme.
Vitamina C
La trobem en diferent mesura en fruites i vegetals: en els cítrics (taronges, llimones i aranges), les maduixes, el tomàquet, la carabassa, les cols de Brussel·les, els pebrots i en els vegetals de fulla verda. És l'antioxidant més conegut i efectiu ja que és capaç de reduir les quantitats necessàries d'oxigen per a una mateixa activitat, reduint així l'estrès oxidatiu.
Pel que fa a la salut cardiovascular, la vitamina C és molt beneficiosa per al cor, ja que descomprimeix els vasos sanguinis i ajuda a disminuir els nivells de colesterol.
antioxidants
Vitamina E
Es troba principalment en olis vegetals (de soja i de gira-sol), en fruits secs com les nous, cereals i en les verdures de fulla verda (bròquil, espinacs, col arrissada, enciam ...). La seva funció més rellevant és la protecció de les membranes cel·lulars de l'organisme.
La vitamina E afavoreix la circulació sanguínia, sobretot en combinació amb la vitamina C i precursors de la vitamina A, com els betacarotens. Un estudi de l'OMS va determinar que baixos nivells d'aquesta vitamina estarien relacionats amb un augment en el risc de patir un accident cardiovascular.
Carotenoides
Són pigments de colors grocs, ataronjats o vermells que trobem en alguns aliments. Es troben en les fulles de les verdures i les hortalisses, els pebrots vermells, el bròquil, la col arrissada, les cols, els cítrics, les pastanagues, els espinacs, la carabassa, els cereals, els crustacis, la clara d'ou i mantega . El licopè, de color vermell i present en el tomàquet, és el carotenoide més eficaç a l'hora de frenar els efectes dels radicals lliures.
Els carotenoides afavoreixen la protecció enfront de l'oxidació de les lipoproteïnes de baixa densitat (LDL o colesterol "dolent"), el que beneficia el bon estat de les parets arterials.
Polifenols
Es troben en diferent mesura en begudes com el te, el cafè, la cervesa i el vi negre; en la soja, en herbes aromàtiques com l'orenga, la farigola i el romaní, en la xocolata (consumit amb moderació) i en nombroses fruites i verdures.
La seva importància en la cura de la salut cardiovascular ve donat pel seu paper davant l'oxidació dels greixos i l'acció contra els radicals lliures. Alguns estudis han determinat que afavoreixen la circulació sanguínia en facilitar l'intercanvi de nutrients entre els vasos sanguinis i les seves pròpies cèl·lules. També tenen la propietat d'interceptar metalls que, en estat lliure, poden augmentar la producció de radicals lliures, com el ferro i el coure.
Destaquem les qualitats dels polifenols del te verd, tan importants com la vitamina E: milloren la circulació de la sang en afavorir la segregació d'una substància descompresora dels vasos sanguinis i mantenir la seva elasticitat, a causa que prevé la inflamació dels teixits.
antioxidants

¿La presa de suplements antioxidants està recomanada?

Els beneficis dels antioxidants els trobem en els aliments naturals, però no així en els suplements alimentaris. Alguns estudis han conclòs que la suplementació externa d'antioxidants no contribueix a una major protecció cardiovascular.
Per això, el recomanable és adquirir tots els beneficis dels antioxidants a través d'una dieta adequada i saludable, seguint les recomanacions nutricionals de prendre cinc peces de fruita i verdura diàries i en el marc d'una dieta mediterrània. Els antioxidants, a més, reforcen el sistema immune, protegint contra el càncer i les malalties oculars. Tot són beneficis!
http://salutaprop.org/ca/blog/antioxidants-bons-per-a-la-salut-del-teu-cor

No hay comentarios: